Placuszki z kaszy manny bez dodatku cukru

Placuszki z kaszy manny, placuszki BLW, przepisy BLW, placuszki rozszerzanie diety, placuszki bez cukru, placuszki dla niemowlaka

Pyszne placuszki z kaszy manny bez cukru polecają się na śniadanie, przekąskę lub deser! Jest to świetny posiłek dla dziecka w czasie rozszerzania jego diety. Jak to placuszki dobrze je maluszkom złapać w rączkę, rozgniatać i bezpiecznie smakować. dzięki temu placuszki z kaszy manny świetnie nadadzą się również dla dzieci które mają rozszerzaną dietę metodą BLW. Spokojnie, nadadzą się również dla starszaka, jak i Ciebie. Wiem też z pewnych źródeł, że smakują i to bardzo nie tylko najmłodszym, ale całej rodzinie (tatom też, a to już naprawdę sukces 🙂 ). Nie wierzysz? Spróbuj sama.

Placuszki z kaszy manny, placuszki BLW, przepisy BLW, placuszki rozszerzanie diety, placuszki bez cukru, placuszki dla niemowlaka

Do ich zrobienia potrzebne Ci będą:

  • kasza manna – 85 g = 1/2 szklanki,
  • mleko krowie lub roślinne – 125 ml =1/2 szklanki,
  • jajko – 1 sztuka,
  • cynamon – 2 g = 1/2 łyżeczki,
  • owoce – u mnie garść borówek i 1/2 jabłka startego na dużych oczkach,
  • olej rzepakowy – 5 g = 1 łyżeczka.

Jak widzisz składniki są łatwo dostępne, a najprawdopodobniej masz je wszystkie w swojej kuchni. Owoce oczywiście możesz dobierać dowolnie w zależności od sezonu i własnych preferencji, a także tego, co masz w domu. Jeśli jednak nie masz pomysłu na ich modyfikację, polecam Ci spróbować wariantu zaproponowanego przeze mnie. Sprawdzi się na pewno!

Placuszki z kaszy manny – sposób przygotowania:

1. Do garnka wsyp kaszę manną i zalej mlekiem lub napojem roślinnym. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając do momentu aż kasza wypije płyn.

2. W międzyczasie oddziel białko od żółtek. Białko ubij na sztywną masę, dzięki której placuszki nabiorą puszystej konsystencji. Do ugotowanej już kaszy dodaj żółtko, cynamon, ubite białko oraz wybrane owoce. Całość delikatnie wymieszaj.

3. Rozgrzej patelnię z łyżeczką oleju. Nakładaj łyżką powstałe ciasto i smaż do momentu, aż będą zarumienione z dwóch stron. Powstałe placuszki są mięciutkie, pięknie pachną i z pewnością zmieszczą się w malutkiej rączce.

Smacznego!


P.S. Pamiętaj, żeby dziecku przed pierwszym rokiem życia nie dosładzać placuszków ani innych potraw, które mu podajesz. Jeśli chcesz się dowiedzieć o tym nieco więcej, przeczytaj poniższy wpis.

Cześć, nazywam się Paulina Lesicka i jestem dietetyczką oraz psychodietetyczką. Pomagam mamom takim jak Ty zadbać o swoją dietę w ciąży bez rezygnacji z ulubionego jedzenia, by w efekcie urodzić zdrowe dziecko!
Przewiń do góry