Pieczone jabłka to wspomnienie z mojego dzieciństwa. Uwielbiałam jak ich zapach unosił się w całym domu. Delikatność to idealne słowo, które oddaje to, co czujemy przy ich próbowaniu. Pieczone jabłka to świetna alternatywa na II śniadanie, przekąskę, jak i deser w zdrowszej wersji. Dzięki różnym dodatkom można z jabłka wyczarować naprawdę przepyszne danie. Masło orzechowe, pasta z sezamu, twaróg i żurawina… ogranicza nas tylko wyobraźnia. Tymczasem zapraszam Was do spróbowania pieczonego jabłka w mojej ulubionej wersji, czyli z orzechową nutą!
Do zrobienia pieczonego jabłka w wersji orzechowej potrzebne będą:
- jabłka – 3 sztuki,
- płatki owsiane górskie – 30 g = 3 łyżki,
- masło orzechowe – 40 g = 2 łyżki (najlepiej żeby było to masło orzechowe w 100% z orzeszków; niestety na półkach sklepowych często można spotkać masła orzechowe, które zawierają zbędne dodatki, takie jak cukier, sól, tłuszcz palmowy – czytaj etykiety i wybieraj odpowiednią jakość, która w tym przypadku wcale nie wiąże się z większą ceną),
- rodzynki – 30 g = garść ,
- cynamon – szczypta do smaku.
Tak jak wspomniałam we wstępie – dodatkami możesz operować dowolnie w zależności od tego, co lubisz. Możesz zamiast masła orzechowego dodać pastę z sezamu (tahini), wypełnić jabłko twarogiem, orzechami włoskimi i suszonymi owocami lub poeksperymentować i zrobić jego kokosową wersję. Testuj i sprawdzaj. Jabłko to naprawdę super produkt na łączenie przeróżnych smaków!
Pieczone jabłka – sposób przygotowania:
- Nastaw piekarnik na 200 stopni. Jeśli posiadasz funkcję w piekarniku „góra-dół” to w tym przypadku sprawdzi się ona najlepiej.
- Jabłka umyj, następnie wydrąż środek i odłóż na bok.
- W miseczce wymieszaj składniki na nadzienie: płatki owsiane, masło orzechowe, rodzynki i cynamon.
- Powstałym farszem nadziej jabłka.
- Wyłóż je na blaszce i piecz około 20 minut do miękkości jabłek.
Szybko, prosto i smacznie!

Czujesz, że mogę Ci pomóc? Sprawdź, co mogę Ci zaoferować!
Chętnie się dowiem, jak mogę Cię wesprzeć, by zdrowo rosnąć.