Chlebek bananowy bez grama cukru

Chlebek bananowy bez cukru, deser dla dziecka, deser bez cukru, blw, przepisy blw, zdrowy deser, fit deser, dietetyk dla mam, dietetyk dziecięcy Paulina Lesicka Zdrowo Rośniemy

Masz w domu przejrzałe banany i nie wiesz co z nimi zrobić? Lubisz zjeść coś słodkiego i szukasz czegoś w zdrowszej wersji? A może po prostu Ty lub Twoje dziecko lubicie smak bananów? Jeśli któraś odpowiedź brzmi tak, mam dla Ciebie świetne rozwiązanie – chlebek bananowy! Pachnie nieziemsko, smakuje równie dobrze, a osoby, które nie znają składników, nawet nie domyślają się, że nie ma tam grama cukru, sama spróbuj!

Chlebek bananowy bez cukru, deser dla dziecka, deser bez cukru, blw, przepisy blw, zdrowy deser, fit deser, dietetyk dla mam, dietetyk dziecięcy Paulina Lesicka Zdrowo Rośniemy

Składniki na chlebek bananowy:

  • 3 dojrzałe banany (im ciemniejszy banan, tym wypiek będzie słodszy)
  • zmielone płatki owsiane – 270 g = 2.5 szklanki
  • proszek do pieczenia 6 g = 1.5 płaskiej łyżeczki
  • soda oczyszczona – 4 g = 1 płaska łyżeczka
  • olej rzepakowy – 40 g = 4 łyżki
  • cynamon – 12 g = 3 płaskie łyżeczki
  • suszony imbir – 4 g = 1 płaska łyżeczka
  • gałka muszkatołowa – 4 g = 1 płaska łyżeczka
  • szczypta soli

Jak widzisz nie ma na liście składników cukru ani jego zamienników. Dzięki temu chlebek będzie również idealną formą przekąski, deseru czy II śniadania dla niemowlaka. Gwarantuję Ci, że banany nadają odpowiedniej słodyczy i kompletnie nie czuć braku białych kryształków. Jeśli lubisz słodsze wypieki, skorzystaj z bardziej dojrzałych bananów, a nawet takich przejrzałych (im bardziej ciemna skórka, tym słodszy banan).

Sposób przygotowania chlebka bananowego:

1. Przygotuj formę do pieczenia . W moim przypadku jest to keksówka o długości 24 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia i odłóż na bok.

2. Banany obierz ze skórki i zmiksuj na gładką masę.

3. Do rozgniecionych bananów dodaj pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.

4. Całość przelej do formy i rozprowadź równomiernie masę. Na wierzch możesz dodać przekrojonego na pół banana, inne owoce lub orzechy. U mnie najczęściej są to orzechy włoskie, bo zwyczajnie uwielbiam ich smak po upieczeniu. Jeśli nie próbowałaś ich w takiej formie to serdecznie Ci polecam!

5. Taką oto gotową masę chlebka bananowego piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika daj mu chwilę ostygnąć, a później rozkoszuj się smakiem!

*jeśli używasz orzechów włoskich lub innych i chcesz podać chlebek niemowlakowi, to pamiętaj, by dobrze je posiekać i zadbać tym samym o bezpieczeństwo podczas jego kosztowania

Czujesz, że mogę Ci pomóc? Sprawdź, co mogę Ci zaoferować!

Chętnie się dowiem, jak mogę Cię wesprzeć, by zdrowo rosnąć.

SPRAWDŹ OFERTĘ

Cześć, nazywam się Paulina Lesicka i jestem dietetyczką oraz psychodietetyczką. Pomagam mamom takim jak Ty zadbać o swoją dietę w ciąży bez rezygnacji z ulubionego jedzenia, by w efekcie urodzić zdrowe dziecko!
Przewiń do góry