Dieta w cukrzycy ciążowej + jadłospis 2200 kcal

Dieta w cukrzycy ciążowej Cię przerasta? Wydaje Ci się, że Twój sposób odżywiania jest całkowicie do zmiany, a Ty nie wiesz nawet od czego zacząć? Jeśli chcesz otrzymać wiedzę i praktyczne zalecenia na temat tego, jak powinna wyglądać dieta w cukrzycy ciążowej, to trafiłaś w idealne miejsce. Pokrótce przedstawię Ci czym jest cukrzyca ciążowa i czym się różni od cukrzycy w ciąży. Opiszę, jakie mogą być czynniki ryzyka i zagrożenia cukrzycy ciążowej. Oczywiście dowiesz się także tego, co najważniejsze, czyli jak powinna wyglądać dieta w cukrzycy ciążowej. Poza zaleceniami, praktycznymi podpowiedziami oraz darmowymi materiałami do pobrania, przygotowałam dla Ciebie również jadłospis. Mam nadzieję, że te wszystkie wskazówki, które znajdziesz w artykule, pomogą Ci zdrowiej przejść przez czas ciąży.

Cukrzyca ciążowa

Czym w ogóle jest cukrzyca ciążowa?

Nie wiem czy czy ta informacja w jakiś sposób Cię uspokoi, ale wiedz, że cukrzyca ciążowa jest najczęstszym powikłaniem metabolicznym. Dotyczy ona ok. 5,4% kobiet w Europie, a tendencja jest ciągle wzrostowa. Pewnie uznasz, że to niedużo, jednak 1 na 20 kobiet ciężarnych posiada podobny problem.

Cukrzyca ciążowa jest definiowana, jako różnego rodzaju zaburzenia tolerancji glukozy. Dotyczy to również tych zaburzeń, które ujawniły się lub zostały wykryte po raz pierwszy w czasie ciąży. Większość grupy stanowią kobiety, u których stan cukrzycy ciążowej rzeczywiście rozwinął się w ciąży i to jest zdecydowanie lepsza sytuacja. Dlaczego? Bo ten stan będzie jedynie przejściowy i po jakimś czasie po porodzie zwyczajnie minie. Może być jednak tak, że część kobiet borykała się już z cukrzycą (typu 1, ale częściej 2) przed ciążą, nie wiedząc o tym, bo nie zostało to wcześniej zdiagnozowane. Mówimy wtedy o cukrzycy w ciąży. Jest to o tyle gorsza sytuacja, bo najprawdopodobniej gospodarka węglowodanowa po ciąży się nie zmieni, a cukrzyca będzie towarzyszyć kobiecie przez dalsze życie.

Mały, ale ważny organ – trzustka!

Zanim opowiem Ci, jak powinna wyglądać dieta w cukrzycy ciążowej, opiszę po krótce czym w ogóle jest stan cukrzycy i co się dzieje wtedy w naszym organizmie. Pozwól, że cofniemy się do momentu, gdy nasz organizm, a zwłaszcza nasza trzustka reaguje prawidłowo na wysoki poziom glukozy (potocznie cukru). 

Tak jak widzimy, po zjedzeniu posiłku (zwłaszcza bogatego w węglowodany), poziom glukozy w krwioobiegu wzrasta. Nasza trzustka dostaje sygnał, żeby uwolnić insulinę, by móc wyregulować poziom glukozy we krwi. Trzustka w tym przypadku wydziela tyle insuliny, ile organizm potrzebuje do obniżenia poziomu glukozy. Gdy chorujesz na cukrzycę (nie tylko ciążową), ten mechanizm jest nieco zaburzony. 

Po zjedzeniu posiłku poziom glukozy we krwi wzrasta dokładnie tak samo, ale:

  1. Trzustka nie uwalnia na tyle dużo insuliny lub nie produkuje jej w ogóle. Tak mała ilość insuliny nie pozwala wyregulować poziom cukru i tym samym obniżyć poziomu glukozy w organizmie.
  2. Lub co częściej się zdarza w czasie ciąży – trzustka nadal produkuje i wydziela odpowiednią ilość insuliny, ale nasz organizm nie potrafi sobie z tą ilością poradzić. W takim przypadku mamy do czynienia z niczym innym, jak z insulinoopornością. Jest to stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny, a co za tym idzie poziom glukozy może przyjmować nieprawidłowe wartości.

Co ciekawe insulinooporność w czasie ciąży jest swego rodzaju typową sytuacją fizjologiczną – nie tylko przy zdiagnozowanej cukrzycy ciążowej. Tkanki w czasie ciąży stają się mniej wrażliwe na insulinę po to, by glukoza łatwiej dotarła do płodu. Jednak, gdy organizm nieprawidłowo funkcjonuje i nie radzi sobie z wahaniami zbyt wysokiego poziomu glukozy we krwi (tzw. hiperglikemią), dochodzi do zaburzenia i ujawnienia się cukrzycy ciążowej.

Czynniki ryzyka cukrzycy ciążowej

Istnieje pewien mit, że cukrzyca ciążowa przydarza się osobom, których codzienne menu całkowicie odbiega od tego, jak wygląda dieta w cukrzycy ciążowej oraz, że spotyka to tylko kobiety, które mają nadmierną masę ciała. Rzeczywiście może być to jeden z elementów, który będzie mieć na to wpływ. Nie znaczy to jednak, że kobieta o prawidłowej masie nie może borykać się z cukrzycą ciążową. Spójrz sama, że czynników zwiększających ryzyko wystąpienia tego zaburzenia metabolicznego jest wiele:

  • ciąża po 35. roku życia,
  • nadwaga lub otyłość,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • insulinooporność,
  • PCOS (zespół policystycznych jajników),
  • przypadki cukrzycy typu 2. w rodzinie,
  • zdiagnozowana cukrzyca ciążowa w poprzednich ciążach,
  • wcześniejsze porody dzieci o masie urodzeniowej powyżej 4 kg,
  • urodzenie noworodka z wadą rozwojową,
  • zgony wewnątrzmaciczne w wywiadzie,
  • wielorództwo.

Już teraz przestań się stresować tym, co jeść w czasie ciąży.

Zyskaj wsparcie od razu i zadbaj o siebie oraz swoje dziecko.

SPRAWDŹ OFERTĘ

Czy cukrzyca ciążowa jest zagrożeniem dla dziecka?

Podwyższony poziom glikemii we krwi przyszłej mamy wiąże się z tym, że do płodu trafia więcej glukozy niż powinno. To oczywiście może nieść ze sobą pewne konsekwencje. Największą obawą lekarza ginekologa jest makrosomia płodu, czyli nadmierny wzrost dziecka. Makrosomia jest po prostu wyzwaniem przy porodzie. Podczas porodu może dojść do urazów okołoporodowych (np. do dystocji barkowej), a sam poród może zakończyć się cesarskim cięciem.

Cukrzyca ciążowa to również większe ryzyko wystąpienia hipoglikemii, czyli zbyt niskiego poziomu glukozy we krwi u dziecka zaraz po narodzinach. Dzieje się to dlatego, że dziecko otrzymuje większą ilość glukozy w ciąży. To wiąże się z większą produkcją insuliny, która po porodzie nie jest już potrzebna w takiej skali. Zanim więc dziecko się przyzwyczai do nowych warunków metabolicznych, będzie mieć chwilowe problemy z poziomem glukozy we krwi. Taka sytuacja będzie się wiązała z dłuższym pobytem w szpitalu i podawaniem glukozy dziecku, by wyrównać poziom glikemii.

Poza hipoglikemią może dojść również do hipokalcemii (niski poziom wapnia) oraz hipomagnezemii (niski poziom magnezu). Te zaburzenia mogą objawiać się nadmierną sennością, drgawkami, a także problemami ze strony układu oddechowego i układu krążenia. W związku z wieloma zagrożeniami, które są powiązane z cukrzycą ciążową, tego typu ciąża jest częściej i dokładniej monitorowana.

https://www.zdroworosniemy.pl/cukrzyca_ciazowa_jak_obnizyc_poziom_glukozy_we_krwi/

Jak diagnozuje się cukrzycę ciążową?

W Polsce istnieje obowiązek badań przesiewowych w kierunku cukrzycy w ciąży. Według dokumentu wydanego przez Ministerstwo Zdrowia, czyli Standardów Organizacyjnych Opieki Okołoporodowej, badania rutynowe w kierunku cukrzycy ciążowej wykonuje się:

  • przed 10. tygodniem badanie stężenia glukozy we krwi na czczo; lekarz może także zalecić tzw. test OGTT, czyli doustny test obciążenia glukozą; dzieje się to zazwyczaj tylko wtedy, gdy kobieta jest w grupie podwyższonego ryzyka wystąpienia cukrzycy ciążowej;
  • między 24., a 26. tygodniem – doustny test obciążenia glukozą (OGTT).

Już wiesz z wcześniejszej części artykułu, że wyróżnia się cukrzycę ciążową i cukrzycę w ciąży. Jak je jednak odróżnić? Można je zaklasyfikować na podstawie wyników glikemii na czczo lub po wykonaniu testu OGTT.

Cukrzyca ciążowa - kryteria rozpoznania
Cukrzyca w ciąży - kryteria rozpoznania

Jak widać prawidłowe wartości są dosyć niskie. Ma to jednak swoje uzasadnienie. Widząc niepokojący wynik glikemii, można jak najszybciej wykryć ewentualne problemy metaboliczne i przeciwdziałać niepożądanym skutkom.

Jak wygląda test OGTT?

Badanie to polega na trzykrotnym pobraniu krwi i zmierzeniu poziomu glukozy:

  • na czczo (przed wypiciem roztworu glukozy i po co najmniej 8. – 14.  godzinach od jedzenia – pamiętaj, że żucie gumy też się liczy),
  • po 1. godzinie od podania 75 g roztworu glukozy,
  • po 2. godzinach od podania 75 g roztworu glukozy.

Glukoza może być bezsmakowa lub smakowa (cytrynowa, pomarańczowa, a nawet o smaku coli). Sam roztwór jest bardzo słodki – w końcu to 75 g glukozy rozpuszczonej w 250-300 ml wody.  Niestety przez swoją słodycz nierzadko powoduje mdłości, a nawet wymioty u ciężarnych. Gdy dojdzie do takiej sytuacji, że kobieta zwymiotuje, testu nie można dokończyć w tym dniu. Należy podejść do badania raz jeszcze w terminie wyznaczonym przez lekarza. Pamiętaj, że przez cały czas w czasie tego badania pozostajesz pod opieką położnych lub pielęgniarek w przychodni. W tym czasie odpoczywasz, czytasz książkę czy cokolwiek innego siedząc. Gdy jednak poczujesz się źle, to zawsze możesz liczyć na profesjonalną pomoc. Nie możesz oczywiście w czasie trwającego badania jeść! Warto jednak mieć przy sobie, np. kanapkę, by po ostatnim pobraniu krwi pokonać mały głód. 

Dieta przed tym badaniem nie powinna być inna niż standardowa, ze względu na jak najbardziej miarodajne wyniki. To samo dotyczy aktywności fizycznej. Także nie musisz się ograniczać ani eliminować jakichś produktów z codziennego menu. Należy jedynie pamiętać o zachowaniu przerwy od ostatniego posiłku (8-14 godzin), by na badanie stawić się na czczo. 

Zdarza się też, że glukozę na badanie należy mieć ze sobą. Lepiej zadzwoń i dopytaj w swojej przychodni, jak to u nich wygląda.

Cukrzyca ciążowa – zalecenia ogólne

Stan cukrzycy ciążowej zwiększa ryzyko powikłań u ciężarnej i rozwijającego się płodu. Dlatego ogromnie ważne jest zastosowanie się do zaleceń lekarskich i dietetycznych, by to ryzyko jak najbardziej zminimalizować.

Samokontrola glikemii w cukrzycy ciążowej

Cukrzyca ciążowa wiąże się z otrzymaniem ogromu zaleceń od ginekologa, który prowadzi Twoją ciążę. Jednym z nich będzie samokontrola glikemii. Może miałaś kiedyś okazję zobaczyć babcię, która po nakłuciu palca cieniutką igłą, nanosi kroplę krwi na specjalny pasek od glukometru. Robi to po to, by sprawdzić, jak wygląda sytuacja z poziomem “cukru” w organizmie. Tak właśnie każda kobieta, u której występuje cukrzyca ciążowa powinna mierzyć poziom glukozy we krwi. Kontrolę należy robić minimum 4 razy dziennie – na czczo i po godzinie od zjedzenia każdego z trzech głównych posiłków. W nietypowych przypadkach lekarz może zalecić także częstsze samokontrole glikemii. 

Cukrzyca ciążowa – docelowe wartości glikemii w samokontroli

  • na czczo i przed posiłkiem: 70-90 mg/dl (3.9-5.0 mmol/l),
  • po 1 godzinie po rozpoczęciu posiłku: <140 mg/dl (<7.8 mmol/l),
  • między godziną 2:00, a 4:00: 70-90 mg/dl (>3.9 mmol/l).
Joga w ciąży

Cukrzyca ciążowa a aktywność fizyczna

Równie ważnym aspektem w cukrzycy ciążowej jest zadbanie o aktywność fizyczną. To właśnie wysiłek fizyczny jest kluczowym elementem poprawiającym działanie insuliny. Jeśli więc dostarczymy organizmowi codziennej dawki umiarkowanego ruchu, wspomożemy utrzymanie prawidłowych wartości glukozy w krwioobiegu. Ale co to znaczy codzienna umiarkowana aktywność fizyczna? Może Cię zaskoczę, ale to nic nadto wymagającego. Może to być niedoceniany przez nas 30 minutowy spacer czy codzienny wybór schodów zamiast windy. Każda aktywność jest lepsza niż żadna. Inne rodzaje wysiłku, jak np. zajęcia zorganizowane dla przyszłych mam, joga czy basen są oczywiście możliwe. Jednak najpierw (ZAWSZE!) należy te kwestie przedyskutować z lekarzem i podejść do tej sprawy totalnie indywidualnie. W końcu w tej sytuacji zdrowie liczy się podwójnie.

Farmakoterapia w cukrzycy ciążowej – czy insulina jest konieczna?

U niektórych kobiet samo zadbanie o styl życia niestety nie wystarcza. W takich sytuacjach, gdy nie można uzyskać odpowiednich poziomów glukozy we krwi, zaleca się farmakoterapię. Najczęstszym wdrażanym lekiem przez ginekologa jest insulina długodziałająca. Ten rodzaj insuliny pozwala na odwzorowanie mechanizmu działania trzustki. Co ważne, w czasie stosowania insuliny mogą u kobiety pojawić się niepokojące objawy tzw. niedocukrzenia, czyli hipoglikemii. Do takich oznak zaliczamy bóle i zawroty głowy, drżenie rąk, przyspieszone bicie serca, oblanie potami, osłabienie, omdlenia czy splątanie. W takich sytuacjach należy jak najszybciej zmierzyć poziom glukozy we krwi. Gdy jest on zbyt niski, najlepiej spożyć pastylkę czystej glukozy. Jeśli nie mamy do niej dostępu to sprawdzi się też sok owocowy lub owoc. Lepiej jednak unikać jedzenia węglowodanów z dodatkiem tłuszczu, np. czekolady. Ograniczają one dostęp glukozy w organizmie, przez co działanie może być zbyt wolne i może dojść do niepożądanych konsekwencji.

Dieta w cukrzycy ciążowej

Zalecenia ogólne w cukrzycy ciążowej są bardzo ważne. Jednak pierwszym wyborem leczenia zawsze powinna być dieta i aktywność fizyczna. To dzięki zmianom stylu życia u większości kobiet z cukrzycą ciążową udaje się nie stosować farmakoterapii i mieć pod kontrolą glikemię. W końcu cukrzyca jest zaburzeniem metabolicznym i jej leczenie powinno mieć charakter kompleksowy.

Dzienniczek żywieniowy w cukrzycy ciążowej

Jedną z bardziej praktycznych porad przy cukrzycy ciążowej jest prowadzenie dzienniczka samokontroli. Dzięki regularnym zapiskom, kobieta jest w stanie zauważyć po jakich produktach poziom glukozy we krwi jest za wysoki, a po jakich zbliżony do prawidłowych wartości. Jasne, że będą istnieć pewne grupy produktów, po których najprawdopodobniej poziom “cukru” skoczy nam tak, jak tego nie chcemy. Ale może się też okazać, że u jednej kobiety po zjedzeniu truskawek stężenie glukozy po godzinie poszybuje na bardzo wysoki poziom, a u drugiej będzie nadal w normie. Warto więc sprawdzać, kiedy i po czym następują te zmiany, by móc korygować dietę pod siebie. Chcąc ułatwić Ci ten proces, stworzyłam przykładowy dzienniczek, który możesz bezpłatnie pobrać poniżej.

Węglowodany, a dieta w cukrzycy ciążowej

Wiadomo na pewno, że po zjedzeniu posiłku z przewagą węglowodanów (owoców, słodyczy, kasz, makaronów, pieczywa, soków, itp.) dużo szybciej wzrasta poziom glukozy. Łatwo to wyjaśnić – zwyczajnie takie produkty mają sporą ilość glukozy. Dlatego zawsze powinniśmy mieć na uwadze tę kwestię. Jednak niech nie przyjdzie Ci do głowy, by zrezygnować całkowicie z tego typu produktów – nie! Węglowodany to nasze główne paliwo, a zwłaszcza dla mózgu. Po prostu zawsze staraj się łączyć tego typu jedzenie z produktami białkowo-tłuszczowymi, np. zamiast zjedzenia samej brzoskwini, wymieszaj ją z jogurtem naturalnym, do sałatki dodaj orzechy lub skrop ją olejem roślinnym. Można też zastosować zasadę, by produkty węglowodanowe po prostu wchodziły w skład posiłków głównych. W nich najczęściej mamy wszystkie grupy makroskładników (białko, tłuszcz i węglowodany). Dzięki takim połączeniom glukoza zawarta w niektórych produktach będzie się uwalniać dużo wolniej i glikemia nie wzrośnie nam gwałtownie do wysokich wartości.

Dieta w cukrzycy ciążowej – rozkład i ilość posiłków

Jak już jesteśmy przy posiłkach głównych to warte zaznaczenia jest to, jak rozłożyć ilość posiłków w ciągu dnia. Według ekspertów są to trzy główne posiłki (śniadanie, obiad i kolacja) oraz trzy przekąski (II śniadanie, podwieczorek i przekąska przed snem). Może Cię zdziwić ta przekąska przed snem. Jednak ten punkt w diecie kobiety ciężarnej ze zdiagnozowaną cukrzycą ciążową może okazać się kluczowy. Niewielki posiłek spożywany przed snem zabezpiecza kobietę przed nadmiernym spadkiem stężenia glukozy we krwi, czyli hipoglikemią. W takim stanie najbardziej boimy się ketogenozy głodowej, która jest niekorzystnym zjawiskiem pojawiającym się w organizmie przy braku podstawowego źródła energii, czyli glukozy. Tak powstałe ciała ketonowe w okresie głodu organizmu mogą być szkodliwe dla maluszka. Warto więc pamiętać o posiłku przed snem, by zapobiec niepotrzebnym skutkom hipoglikemii. Taka przekąska powinna zawierać około 25 g węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym lub z produktami bogatymi w skrobię oporną.

Wiesz już, że ani nadmiar glukozy, ani jej zbyt mała podaż nie jest wskazana. Nasuwa się więc pytanie – ile węglowodanów powinna spożywać kobieta z cukrzycą ciążową? W diecie powinno się znaleźć około 40-45% węglowodanów, w tym przede wszystkim węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym (tj. <50) oraz bogatych w skrobię oporną i błonnik. Brzmi tajemniczo? Już tłumaczę.

Dieta w cukrzycy ciążowej, a indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) jest to wskaźnik, który mówi nam o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie we krwi stężenie glukozy w porównaniu z tego rodzaju wpływem równoważnych ilości czystej glukozy lub chleba pszennego. Pokażę to na przykładzie:

Mamy produkt, którego IG wynosi 70. Oznacza to, że po spożyciu 50 g przyswajalnych węglowodanów w produkcie wzrost poziomu glukozy we krwi będzie o 30% mniejszy, niż wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu 50 g czystej glukozy lub 50 g chleba pszennego.

Im wyższy indeks glikemiczny, tym wzrost glikemii będzie oczywiście bardziej gwałtowny. Można, a może nawet trzeba mieć też z tyłu głowy fakt, że na indeks glikemiczny będą wpływać różne czynniki, m.in. stopień rozdrobnienia (np. starta marchewka ma  wyższy IG niż cała, a jabłko ze skórką będzie miało niższy IG niż to obrane) czy sposób obróbki – lepiej gotować produkty do postaci al dente, niżeli rozgotowywać je do pełnej miękkości. Najkorzystniejsze więc w tym przypadku będą wybory produktów o niskim indeksie glikemicznym, czyli <55. Wchłaniają się one powoli i nie powodują tak gwałtownych wahań “cukru”. Nie oznacza to jednak, że produktów o średnim (55-70) lub wysokim IG należy kategorycznie unikać. Niech indeks glikemiczny nie stanie się teraz Twoją wyrocznią, bo jest to tylko wartość teoretyczna, a dopiero ładunek glikemiczny (ŁG) lepiej ocenia rzeczywistą zawartość węglowodanów w danym posiłku. 

Indeks glikemiczny a ładunek glikemiczny

Niski ładunek glikemiczny mają produkty, które dostarczają standardową (50 g) ilość węglowodanów w bardzo dużej porcji, a już w porcji zjadanej zwyczajowo jest ich niewiele. Proszę bardzo przykład: arbuz ma wysoki indeks glikemiczny, ale niski ładunek glikemiczny właśnie ze względu na niską zawartość węglowodanów w porcji. Zjedzenie jego niewielkiej ilości, nie powinno narobić dużego zamieszania w poziomie glukozy we krwi. Inaczej jest już z frytkami, które mają większą zawartość węglowodanów w porcji. Stąd właśnie ładunek glikemiczny frytek będzie wyższy, mimo podobnego do arbuza indeksu glikemicznego.

Indeks i ładunek glikemiczny - arbuz i frytki

Trzeba wiedzieć, że odpowiedź glikemiczna u każdego może być jednak nieco inna, bo zależy od wrażliwości tkanek na insulinę, działania układu pokarmowego, ale też aktywności fizycznej, poziomu stresu czy samego tempa metabolizmu w ciągu dnia. Ważna jest więc obserwacja własnego organizmu i regularna samokontrola glikemii po posiłkach.

Chłodzenie ziemniaków – czy to ma sens?

Pisałam o tym, że warto by w Twojej diecie znalazły się produkty bogate w skrobię oporną. Można ją znaleźć m.in. w schłodzonych ziemniakach, kaszy jęczmiennej czy nasionach roślin strączkowych. Tak, tak nie ma tu żadnej pomyłki. Pod wpływem chłodzenia produktów bogatych w skrobię, jej struktura się zmienia na mniej przyswajalną i tym samym obniża się indeks glikemiczny.

Tak jak widzicie skrobia oporna powstaje podczas chłodzenia w procesie retrogradacji, ale nie jest to jedyny sposób jej pozyskania. Podczas smażenia czy pieczenia także możemy ją uzyskać. Jej źródłem wtedy będą przyrumienione części jedzenia. Dodatkowo skrobię oporną w większej ilości znajdziemy także w niedojrzałych bananach. 

Skoro już tak namieszałam, to chcę Ci powiedzieć, że warto w tym wszystkim przyjąć pewną strategię, by nie oszaleć. Po pierwsze prowadź dzienniczek żywieniowy i obserwuj, jak Twój organizm reaguje na dany posiłek. Staraj się nie nadużywać w swojej diecie produktów o wysokim IG, a szczególnie produktów z dodanym cukrem – słodyczy, ciast, ciasteczek, jogurtów z dodatkiem cukru czy słodzonych napojów (inne produkty o wysokim IG wyszczególniłam w tabeli, którą możesz pobrać poniżej). Jeśli jednak będziesz mieć na nie ochotę to nie katuj się, a połącz produkty o wysokim indeksie glikemicznym z produktem o niskim indeksie glikemicznym i stwórz w ten sposób średni indeks glikemiczny. Ponadto dbaj, by w Twojej diecie było dużo warzyw, zwłaszcza surowych i owoców o mniejszym stopniu dojrzałości. 

Dieta w cukrzycy ciążowej, a pozostałe makroskładniki, czyli białko i tłuszcze

Kolejną kwestią jest poziom białka w diecie kobiety z cukrzycą ciążową. Według zaleceń powinno ich być 30% z całej energii, a ich źródłem mogą być produkty roślinne, jak i zwierzęce. Jeśli jesteś na diecie tradycyjnej, to ich ilość powinna być mniej więcej równa, czyli połowę powinny stanowić białka zwierzęce i połowę roślinne. Jeśli jednak Twoja dieta opiera się na roślinach, nie jest to powód do zmiany diety i białko w pełni może pochodzić także z roślin. Szybka kalkulacja i już wiemy, że tłuszczów pozostaje nam około 25-30%. Powinny przeważać w diecie wielonienasycone tłuszcze roślinne, które są bogate w kwasy omega-3, jak np. olej rzepakowy, oliwa z oliwek, orzechy włoskie czy siemię lniane.

Dieta w cukrzycy ciążowej – podsumowanie zaleceń dietetycznych

Zalecenia zaleceniami, a życie życiem. Chcę byś w tym wszystkim znalazła balans, bo niepotrzebny stres w tym czasie na pewno nie jest wskazany. Nie powinnaś się nadmiernie martwić tym, że nie jesteś w stanie zjadać aż 6. posiłków w ciągu dnia, panikować, gdy zjesz tort na weselu u siostry, ani też tym, że zjadłaś kilogram truskawek, bo nie mogłaś im się oprzeć. Liczy się całokształt diety, a nie jedna wpadka. Jeśli się już stało, to w następnym posiłku wróć na dobre tory, ale nie obwiniaj się, że “cukier” wzbił się do kosmosu. Jeśli jednak masz pewne obawy, by na własną rękę modyfikować swoją dietę, zgłoś się do dietetyka, zajmującego się kobietami w ciąży, który pomoże Ci dobrać plan żywieniowy do Ciebie. Pamiętaj, że dietę masz dopasować do siebie, a nie siebie do diety i nie musi być idealnie, żeby było wystarczająco dobrze.

Na początek, by było Ci nieco prościej zadbać o swoje żywienie, przygotowałam dla Ciebie 7-dniowy jadłospis, który możesz pobrać zapisując się poniżej na mój newsletter.

Dieta w cukrzycy ciążowej, co jeść w cukrzycy ciążowej, dietetyk Paulina Lesicka Zdrowo Rośniemy

 

Co po porodzie?

Nie jest to najbardziej optymistyczna informacja, ale obecność cukrzycy ciążowej jest czynnikiem ryzyka wystąpienia cukrzycy w dalszych latach życia. Jednak dla większości kobiet (ok. 90%) stan cukrzycy ciążowej jest okresem przejściowym i po porodzie stężenia glukozy we krwi ulegają normalizacji. Ważne jest to, by to sprawdzić. Należy poddać się doustnemu testowi obciążenia glukozą (OGTT) w okresie 6. – 12. tygodni po porodzie. Jeśli wynik jest w normie to oddychamy z ulgą i kontrolujemy glikemię na czczo raz do roku, jak każdy inny człowiek. Dodatkowo staramy się zadbać o nasz styl życia, by zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy w przyszłości. Jeśli jednak wynik jest nieprawidłowy, należy skonsultować się z lekarzem, by obrać dalszy plan działania. Co ważne, przed planowaną kolejną ciążą powinno się wykonać test tolerancji glukozy raz jeszcze.

Podsumowanie

Wierzę Ci, że możesz być przytłoczona ilością tych wszystkich informacji, zwłaszcza wtedy, gdy Twój styl życia przed usłyszeniem diagnozy o cukrzycy ciążowej był zgoła inny. Nawet jeśli teraz wydaje Ci się niemożliwe wprowadzenie tych zmian w życie, to po prostu spróbuj. Prawidłowe prowadzenie cukrzycy ciążowej, które ma za zadanie maksymalne wyrównanie glikemii, to większa szansa na urodzenie zdrowego dziecka.

Trzymam więc za Ciebie kciuki! Jeśli chciałabyś zadbać o dietę w cukrzycy ciążowej z moją pomocą, również jestem do Twojej dyspozycji. 

Paulina Lesicka, dietetyk mam i dzieci, Zdrowo Rośniemy

Sprawdź ofertę i daj sobie pomóc, a potem zacznij pewnie odżywiać siebie i swoje dziecko, by zdrowo rosło!

Sprawdź ofertę

 

 


Piśmiennictwo:

  1. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne, (2019). Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na cukrzycę 2019, Diabetologia Praktyczna, 5(1), 1-110.
  2. PTG, (2017). Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników postępowania u kobiet z cukrzycą, Ginekologia i Perintologia Praktyczna, 2(5), 15-229.
  3. Polskie Towarzystwo Ginekologiczne, (2014). Standardy Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego: postępowanie u kobiet z cukrzycą – aktualizacja, Ginekologia Polska, 85, 476-478.
  4. Majewska, A., Wojda, B., Małek, A., Stanirowski, P., Bomba-Opoń, D. A., (2020). Nowe aspekty dotyczące monitorowania i leczenia ciążowego, Ginekologia i Perintologia Praktyczna, 5(2), 47-55.
  5. Łagoda, K., Kobus, G., Bachórzewska-Gajewska, H., (2008). Wpływ cukrzycy ciążowej na rozwój płodu i noworodka, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii, 4(4), 168-173.
  6. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 16 sierpnia 2018 r. w sprawie standardu organizacyjnego opieki okołoporodowej Dz. U. Poz. 1756
Przewiń do góry